Vilka är de olika yrkesrollerna på en reklambyrå?

Art Director:

Denna person är den som ansvarar för reklambyråns visuella formgivningen för bild och layout. En Art Director är oftast väldigt duktig på färg och form samt hur man ska anpassa formgivningen för att locka målgruppens köplust.

AD assistent:

Denna person är assisterar Art Directorn.

Copywriter

Denna person är den som ansvarar för för all text i reklambudskapen. Denna person är väldigt duktig på att skriva texter samt att få dem säljande för målgruppen.

Creative Director

Denna person är den som ansvarar för byråns kreatörer och är ansvarig för allt vad byrån producerar. En Creative Director är oftast väldigt kreativ och en god strateg som vet hur man ska attackera marknaden.

Grafiskformgivare

Denna person arbetar med formgivning visuella formgivningen för bild och layout. Det kan röra sig om allt från design av tidningar, magasin, broschyrer, produktblad och logotyper till layout och design av webbsidor.

Originalare

Denna person jobbar med AD’n och ser till att ADn’s idéer blir verklighet. Originalaren ansvarar för att skapa tryckoriginalet som skickas till tryckerierna eller tidningarnas annonsavdelningar.

Planner

Denna person är den som ansvarar för alla undersökningar om hur målgruppen tänker och vad de gillar. En planer är oftast en väldigt analytisk person.

Produktionsledare

Denna person är den som ansvarar för processen inåt, dvs kontakten med tryckeri och andra leverantörer. I arbete ingår att se till att budgetar och tidsramar hålls.  En produktionstledare är ofta ordningsam och duktig på administration.

Projektledare

Denna person är den som ansvarar för ekonomin i projektet och är den som är kundens kontaktperson. En duktig projektledare är även en god strateg och den som lägger upp hur kunden ska attackera marknaden.