Andra yrkesroller i branschen

WEBB

Apputvecklare:

Apputvecklaren arbetar med att utveckla och designa mobila applikationer, små program som används i smarta mobiltelefoner och läsplattor.

Webbdesigner:

Webbdesignern designar och bygger upp webbplatser på internet. Den bygger upp struktur och funktionalitet och jobbar bland annat med typsnitt, bilder, ljud och bild. Bilder skapas och bearbetas i olika bildbehandlingsprogram, till exempel Photoshop, ImageReady och Fireworks.

Programmeringen kan göras i exempelvis HTML, DHTML, Javascripts, XML, ASP.  Idag används även så kallade open source lösningar som till exempel Joomla eller WordPress.

Webbmaster:

Som webmaster har du ansvaret för företagets information ut på Internet. Du ska se till att tekniken fungerar och att informationen är aktuell.

Webbredaktör:

Webbredaktören arbetar direkt mot Internet och intranätet, utvecklar webbplatsen, fyller den med innehåll och ansvarar för att den hålls aktuell.

ÖVRIGT

Byråvalskonsult:

Byråvalskonsulten hjälper företaget med byråvalet. Konsulten har ofta gedigen erfarenhet från både marknadsavdelning och reklambyråer.

Fotograf:

Fotografen arbetar med bilder och fotografier. En fotografs bästa verktyg är givetvis är givetvis den digitala kameran och i andra hand applikationen Photoshop.

Illustratör:

Illustratören jobbar med att teckna och illustrera bilder oftast på uppdrag av tidningar, förlag, reklambyråer mm. Det är vanligt att illustratörer arbetar som egna företagare.

Key account manager:

Key account managern är den som ansvarar för införsäljning mot företagets nyckelkunder.

PR-konsult:

PR-konsulten hjälper företaget att odla sina relationer med omgivningen. Den ser till att företaget alltid kommunicerar samma budskap i alla situationer och att företaget visar upp en enhetlig bild av sig själv. Den hjälper också till med medieträning, krishantering, mediebevakning, pressbevakning mm.

Källa: Arbetsförmedlingen